Веди

Веди, от санскрит: „знание"; събирателно понятие за означаване на свещените текстове на индуизма, които са възникнали между 1500 и 500 пр. Хр. Те са разделени на три класа, които заедно образуват шрути, чутото или откровението, което представлява задължителния канон за всеки индуист:

1. Самхити: Ригведа, Самаведа (мелодиите, които се пеят при жертвоприношението), Яджурведа (жертвени формули) и Атхарваведа (магически заклинания);

2. Брахмани: определените за жреците разяснения и указания за правилното извършване на жертвоприношението;

3. Араняки и Упанишади.

Към неканоничните текстове (от санскрит: смрити = „запомненото") се числят сутрите („нишка"), учебни книги за ритуала, служещи като опора на паметта. Те образуват помощната наука на ведите (ведангите).

loading...

Коментари за Веди

 1. 1.

  ведите са боклуци

 2. 2.

  Индуистите се кланят на прасета и маймуни. Те могат и лайното да издигнат в култ като индианците. Индуизма е боклук контейнера е по ценен от тази религия

 3. 3.

  Индуизма е от сатаната

 4. 4.

  Индийския брахман въобще не може да се сравни с Бога на християните мюсюлманите и евреите. Брахман е безлична същност която присъства във всичко дори в злото(в убийствата, проституцията канибализъм, светотатство, клевета, разврат, кражда и т.н.к.) в индуизма добро и зло са само две страни на едно също, само две различни прояви на брахман (техния бог). Докато Бога на аврамическите религии е Разум, Личност Той е Върховен и никое от Неговите творения не може да се сравни с Него. Той е Бог е Който обича правда и мрази беззаконие. Той не е създал злото не е причина за злото и не участва в него като брахман. Злото е дошло, заради злоупотреба със свободната воля от страна на ангелите и хората. Събудете се хра източните религии не струват.