Назад до Речник

Мишел дьо Нострадамус

Мишел дьо Нострадамус (1503-1566), френски лекар, ясновидец и астролог; първоначално от 1525 работил като лекар срещу чумата, но след това в продължение на почти десет години пътувал във Франция, Германия и Италия, и накрая се установил в Салон. Твърди, че по време на пътуванията си се запознал и с Фауст. Своите предсказания, които са написани в четиристишия (кватрени) и групирани по сто (центурии), той публикува в 1558 в Лион. Когато една година по-късно 35-ото четиристишие се сбъдва, той се прочува в цяла Франция:

Младият лъв ще победи стария, на площада на битката в единствен по рода си дуел. Той ще му избоде очите в един кафез от злато. Две рани в една, за да умре той в тъжна смърт.

Става дума затова, че в 1559 на един турнир графът на Монтгомъри пробожда драконовата мрежа на шлема на Анри II, който умира скоро след това. Френската кралица Катерина Медичи вика Нострадамус в двора. Тълкуването на четиристишията, които са написани на старофренски, смесен с латински, гръцки, еврейски и с изопачени думи и чиято хронологичност Нострадамус е променил съзнателно, днес в общи линии е неуспешно. В изследването на Нострадамус важи принципът, че едно предсказание се е сбъднало тогава, когато въпросното събитие се е случило. Първото четиристишие поражда предположението, че Нострадамус е вземал психоактивни дроги.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...