Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Речник  »  Веди

Веди

Веди, от санскрит: „знание"; събирателно понятие за означаване на свещените текстове на индуизма, които са възникнали между 1500 и 500 пр. Хр. Те са разделени на три класа, които заедно образуват шрути, чутото или откровението, което представлява задължителния канон за всеки индуист:

1. Самхити: Ригведа, Самаведа (мелодиите, които се пеят при жертвоприношението), Яджурведа (жертвени формули) и Атхарваведа (магически заклинания);

2. Брахмани: определените за жреците разяснения и указания за правилното извършване на жертвоприношението;

3. Араняки и Упанишади.

Към неканоничните текстове (от санскрит: смрити = „запомненото") се числят сутрите („нишка"), учебни книги за ритуала, служещи като опора на паметта. Те образуват помощната наука на ведите (ведангите).

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 1681

Коментари за Веди

 1. .

  ведите са боклуци

 2. 1.

  Индуистите се кланят на прасета и маймуни. Те могат и лайното да издигнат в култ като индианците. Индуизма е боклук контейнера е по ценен от тази религия

 3. 2.

  Индуизма е от сатаната

 4. 3.

  Индийския брахман въобще не може да се сравни с Бога на християните мюсюлманите и евреите. Брахман е безлична същност която присъства във всичко дори в злото(в убийствата, проституцията канибализъм, светотатство, клевета, разврат, кражда и т.н.к.) в индуизма добро и зло са само две страни на едно също, само две различни прояви на брахман (техния бог). Докато Бога на аврамическите религии е Разум, Личност Той е Върховен и никое от Неговите творения не може да се сравни с Него. Той е Бог е Който обича правда и мрази беззаконие. Той не е създал злото не е причина за злото и не участва в него като брахман. Злото е дошло, заради злоупотреба със свободната воля от страна на ангелите и хората. Събудете се хра източните религии не струват.