Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Речник  »  И дзин

И дзин

И дзин, от китайски: „Книга на промените"; китайска книга за предсказване, уж съставена от император Фуси (ок. 2950 пр. Хр.). Основава се на полярността на двата принципа ин (женското) и ян (мъжкото), от чието съвместно действие възникват всички неща и с които може да бъде обяснена и същността на човека. Юнг разбира връзката на И Дзин с архетипите и възможността по този начин да се създаде достъп към колективното несъзнавано. Ин се представя чрез прекъсната линия, а ян чрез непрекъсната. Ако тези два принципа бъдат комбинирани в групи по три линии (триграми), се получават осем възможности.

От две триграми се образува една комбинация от шест линии (хексаграма). Общият брой на хексаграмите възлиза на 64. Тяхното значение се получава от двете триграми.

За да се даде една такава хексаграма, се постъпва по следния начин: хвърлят се три монети. На лицевата страна се придава стойност 3, а на другата стойност 2. Четирите възможни комбинации се свързват с линии в покой и подвижни линии. Тези линии се променят, както гласи още заглавието: „Книга на промените". Подвижните ян-линии се превръщат в ин-линии, подвижните ин-линии се превръщат в ян-линии. Ако човек иска да образува триграма, трябва да хвърли трите монети шест пъти. Хексаграмата се изгражда отдолу нагоре и след това се извършва превръщането на линиите. Най-накрая хексаграмата се тълкува според данните на И Дзин.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2175

Коментари за И дзин